Makaleler
( 54 )
( 365 )
( 366 )
( 364 )
( 366 )
( 365 )
( 365 )
( 365 )
( 90 )
( 2 )
 
 2012 - MAKALELER


Arkadaşına gönder
 
Print almak için

Yazı boyutunu büyütmek için     


 

Yoluma yardım et!
1/26/2012

Ebül Hasen-i Eş'arî hazretleri "rahmetullahi aleyh" Ehl-i sünnetin i'tikâddaki iki imâmından biridir. Kırk yaşına kadar bozuk fırka olan mu'tezileye göre yaşadı.
Sonra tövbe etti.
Ehl-i sünnet oldu.
Şöyle ki; Bir Ramazan-ı şerîf ayının ilk günlerinde rü'yâda Peygamber Efendimiz kendisine: "Yâ Alî, benim ve eshâbımın yoluna yardım et" buyurdular.
Ramazan başıydı.
Ayın onbeşi oldu.
Efendimiz yine görünüp; "Sana emrettiğim şey için ne yaptın?" buyurdu. Yirmiyedinci gecesinde yine görünüp; "O şey ne oldu?" buyurunca; "Hakdan öte, ancak sapıklık vardır" diyerek, mu'tezile yolundan dönüp, Ehl-i sünnete girdi ve onbeş gün evinden çıkmadı.
Herşeyi inceledi.
Gözden geçirdi.
Sonra Basra Câmii'nde kürsî'ye çıktı. Cemaat, mu'tezile bozuk yolunun en meşhûr âlimi olarak bildikleri İmâm-ı Eş'arî'nin ne söyliyeceğini merak ediyordu. O ise rahattı.
İlminden emindi
Şöyle hitâb etti:
Ey insanlar! Bir müddettir size görünmedim. Bu zaman zarfında dikkatle düşündüm. İnsafla inceledim. Yanımdaki delîlleri gözden geçirdim.
Tercihte zorlandım.
Allaha yalvardım.
Allahü teâlâdan beni hidâyete, doğru yola kavuşturmasını istedim, bunun için çok duâ ettim. Sonunda Allahü teâlâ bana merhamet etti.
Doğruyu bildirdi.
Hidâyete erdirdi.
Doğru yola, ehl-i sünnete kavuşturdu. Mu'tezile yoluna âit i'tikâdlarımın hepsinden pişmân olup tövbe ettim" diyerek, "Ehl-i sünnet" i'tikâdına girdiğini herkese ilân etti.

 
 
Ana sayfam yap Sık kullanılanlara ekle
Güncelleme Tarihi
14.05.2024
Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır. Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya
gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.

Hosted by İhlas Net
Ziyaretçi Sayısı