Makaleler
( 54 )
( 365 )
( 366 )
( 364 )
( 366 )
( 365 )
( 365 )
( 365 )
( 90 )
( 2 )
 
 2012 - MAKALELER


Arkadaşına gönder
 
Print almak için

Yazı boyutunu büyütmek için     


 

Bir derdiniz mi var?
4/1/2012

Kânûnî Sultân Süleymân hân "rahmetullahi aleyh" bir gece rüyâsında, ak sakallı, nûr yüzlü bir ihtiyârın, sırtını sıvazlayıp; "Efendim, Eyüp'teki Baba Haydar, sizi kulübesinde bekliyor" dedi.
Pâdişâh uyandı.
Çok meraklandı.
Kimdi bu Baba Haydar? diye düşünürken Şeyhül İslâm geldi. Pâdişâhı düşünceli görünce; "Bir derdiniz mi var Sultânım?" dedi. Pâdişâh; "Bu gece rüyâda bana; "Eyüp'te Baba Haydar sizi bekliyor" dediler. Buna ma'nâ veremedim" dedi.
Ve sordu ona:
"Sen ne dersin?"
"Hayırdır inşâallah Pâdişâhım! Eyüp'te hiç bu isimde kimse bilmiyorum" deyince, lalasını çağırıp; "Hazırlan, Eyüb'e gidiyoruz" dedi. Ve Eyüb'e varıp bâzı kişilere: "Baba Haydar diye birini arıyoruz" dediler. Ama tanıyan çıkmadı.
Etrafı dolaştılar.
Esnafa sordular.
Bu sırada bir çocuk: "Siz şu ilerde oturan amcayı mı arıyorsunuz?" dedi. Sultân; "Evet" deyince, epeyce ilerde köhne bir kulübeyi göstererek; "O amca şu kulübede yaşıyor" dedi.
Oraya vardılar.
Kapıyu vurdular.
İçerden; "Buyurun Pâdişâhım!" diye ses geldi. Girip selâm verdiler. Baba Haydar oturuyor, binlerce sinek yüzünü kaplamış, Onu gizliyorlardı. Sultan; "Hazret! Şu sinekleri kovsan da yüzünü görsek" dedi.
Mübârek baktı.
Cevap olarak;
"Gücünüz varsa siz kovun" buyurdu. Sultân ne kadar uğraştıysa da kovamadı. Baba Haydar kalktı, pencereyi açıp; "Haydi hepiniz dışarı!" deyince, sinekler emir almış gibi bir anda odayı boşalttılar.

 
 
Ana sayfam yap Sık kullanılanlara ekle
Güncelleme Tarihi
14.05.2024
Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır. Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya
gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.

Hosted by İhlas Net
Ziyaretçi Sayısı