Ana Sayfa >  1001 Güzel Menkîbe > Kölenin adı mı olur? > Dünya, ahiretin zıddıdır
Yazıcı   Yazı boyutunu     

Dünya, ahiretin zıddıdır

Tabiinin büyük alim ve Evliyasından Seleme bin Dinar hazretleri ”rahmetullahi aleyh“, bir gün;

- İman ile küfür birbirlerine zıt olduÄŸu gibi, ahiret de, dünyanın zıddıdır, buyurdu. Dünya ve ahiret bir araya getirilemez. Ahireti kazanmak için, dünyayı terk etmek lazımdır.

- Burada “Dünya”dan maksat nedir efendim? dediler.

- Haram ve günahlardır, buyurdu. Dünyayı terk etmek de iki türlüdür: Birisi, bütün haram olan ÅŸeyler ile beraber, günah olmayan lezzetlerin çoÄŸunu da bırakıp, yaÅŸamak için zaruri olan miktarını kullanmaktır. Yani İslamiyet’in emrettiÄŸi ÅŸeyleri yapmak için, bütün rahatı ve zevkleri feda etmektir.

- İkincisi nedir hocam?
- İkincisi de, haram ve günahlardan kaçıp, günah olmayan ÅŸeyleri kullanmaktır

İman nasıl gider?

Bir gün de sevdiklerine;
- KardeÅŸlerim, Allahü teâlânın haram kıldığı ÅŸeylerin haram olmasına önem vermeyen ve kaçınmaya lüzum görmeyen, yani Allahü teâlânın yasak etmesine aldırış etmeyen veya bunları beÄŸenen, “Ne güzel” diyen kimsenin imanı gider, buyurdu.

Ve ekledi:
- Bunlar Cehennemde, sonsuz kalacaktır.

- Harama önem verip, kabul edip de, nefsine maÄŸlup olarak, aldanarak, bunları yapan ve sonra akıllarını toparlayıp piÅŸman olanların durumu nedir? dediler.

- Bunlar kâfir olmaz ve imanlarını kaybetmezler, buyurdu. Böyle kimselere “Fasık” yani “Günahkâr” denir.

- Bunlar da Cehenneme girecekler mi hocam?

- Affa uÄŸramaz ve ÅŸefaate kavuÅŸamazlarsa Cehenneme girip cezalarını çekerse de, orada sonsuz kalmayacaklar, çıkıp Cennete kavuÅŸacaklardır.

Dua almaya bakın

Bir gün de sohbetinde;
- Dua almaya bakın, buyurdu.

- Kimin duasını alalım efendim? dediler.
- Annenizin, babanızın ve hocanızın, buyurdu.

- BaÅŸka kimin hocam?
- Garipleri de unutmayın. Birini bir sıkıntıdan kurtarmak, bütün nafile ibadetlerden daha sevaptır.
 
Geridön
 
 
Klavye
 
Güncelleme Tarihi
2.01.2026
Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır. Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya
gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.

Hosted by İhlas Net
Ziyaretçi Sayısı