Evliyayı kiramın en büyüklerinden İmam-ı Rabbani “kuddise sirruh” hazretleri, bir gün sevdiÄŸi bir gence;
- Evladım kötü arkadaÅŸlardan sakın, buyurdu. Onlarla görüÅŸmekten, aslandan kaçar gibi, hatta daha çok kaçmalıdır.
Delikanlı korkuyla irkildi.
- Bu kadar mı tehlikeli efendim?
- Elbette. Aslan insanın yalnız canını alır. Kötü arkadaÅŸlarla beraber olmak ise, insanı sonsuz felakete ve zarara sürükler.
Ve devam etti:
- Dünyaya düÅŸkün olanlarla konuÅŸmaktan, onların lokmalarını yemekten ve onları sevmekten ve onları görmekten çok sakın evladım. Hadis-i ÅŸerifte ne buyuruluyor, biliyor musun?
- Ne buyuruluyor efendim?
- Peygamberimiz “aleyhisselam”; (Zengine, zenginliÄŸi için alçaklık gösterenin dininin üçte ikisi gider) buyuruyor.
GençliÄŸinin kıymetini bil!
Bir gün de sevdiÄŸi bazı gençlere;
- Gençlik zamanının kıymetini biliniz! Bunu, oyun ile, faydasız ÅŸeylerle geçirmeyiniz! buyurdu.
Ve bunu açıkladı:
- Ceviz ve kozalak gibi faydasız ÅŸeyler arkasında gençliÄŸini tüketenler, sonunda piÅŸman olur, âh ederler. Fakat, böyle yapmakla ellerine bir ÅŸey geçmez.
Sordular:
- Bize tavsiyeniz nedir efendim?
- BeÅŸ vakit namazı cemaat ile kılınız! Helal, haram olan ÅŸeyleri iyi öÄŸreniniz! Bunları birbirine karıştırmayınız! Kıyamette azaplardan kurtulabilmek, ancak İslamiyet’in sahibine uymakla olur.
Sohbet neye denir?
Bir gün de bazı dostları;
- Efendim, sohbet nedir? Hangi tür konuÅŸmalar sohbet sayılır? diye sordular.
Cevabında;
- Sohbet, İslam âlimlerinin kitaplarından okumak veya onların sözlerini nakletmektir, buyurdu. Sohbet böyle olur.
- Nasıl olursa sohbet olmaz efendim?
- Kendinden anlatır, kafasından söylerse on para etmez. Buna sohbet de denmez zaten.
|