İslam âlimlerinin en büyüklerinden Mahmud-u İncirfagnevi “rahmetullahi aleyh” hazretleri, bir gün sevdiklerine;
- Allahü teâlâdan baÅŸka kimsenin gaybı, gizli olan ÅŸeyleri bilmediÄŸine inanmamız lazımdır, buyurdu. Yani gaybı yalnız Allahü teâlâ bilir. Bir de Onun bildirdikleri bilir.
Sordular:
- Melekler de bilmez mi efendim?
- Melekler de, cinler de, şeytanlar ve hatta Peygamberler de gaybı bilemez.
Ve ilave etti:
- Ama Peygamberlere ve salih kullara gaybden bilgi verilebilir. Yani Allahü teâlâ bildirirse, bilirler.
Dinini öÄŸrenmek, farzdır
Bir gün de İslamiyet’i öÄŸrenmenin ehemmiyetinden sordular.
Cevabında;
- İslamiyet’i öÄŸrenmek, kadın erkek her Müslümana farzdır, buyurdu.
Ve bir hadis-i ÅŸerif nakletti:
- Peygamberimiz “aleyhisselam”; (Allahü teâlâ ve melekler ve her canlı, insanlara iyilik öÄŸreten Müslümanlara dua ederler) ve (Kıyamet günü önce Peygamberler, sonra âlimler sonra ÅŸehitler ÅŸefaat edeceklerdir) buyuruyor.
- Bu konuda başka hadis-i şerif var mı efendim? dediler.
- Var, buyurdu. Bir hadis-i ÅŸerifte de; (Ey insanlar, biliniz ki, ilim âlimden iÅŸiterek öÄŸrenilir) ve (İlim öÄŸreniniz. İlim öÄŸrenmek, ibadettir. İlim öÄŸretene ve öÄŸrenene cihad sevabı vardır) buyuruluyor.
Åžimdiden Allah diyelim
Bir gün de;
- Ey insanlar, nasıl yaÅŸarsanız, öyle ölürsünüz, buyurdu.
Ve ekledi:
- Bu dünyada Rabbimizi sık sık analım ki, ölürken de anmamız kolay olsun. YaÅŸarken hatırlanmazsa ölürken hatırlamak çok zor olur.
- Bize ne tavsiye edersiniz efendim? dediler.
- Şimdiden Allah diyelim, dilimizi alıştıralım ki, son nefeste Allah dememiz zor olmasın.
|